Eindsymposium Meedoen=Groeien! geeft impuls aan samenwerking zorg en design

Zo’n honderd designers, artsen, onderzoekers en zorgmedewerkers vierden op vrijdag 30 november onder leiding van Irene Moors de afsluiting van het Meedoen=Groeien! project. Design, techniek en zorg bundelden daarbij creatieve denkkracht voor de ontwikkeling van langdurig zieke kinderen.

Vier jaar lang werkten artsen van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en designers van TU Delft samen met HandicapNL in het project ’Meedoen=Groeien!’. Een project dat financieel mogelijk gemaakt is dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Met de ontwikkelde producten willen de organisaties de achterstand die langdurig zieke kinderen vaak oplopen in hun lichamelijke en/of psychosociale ontwikkeling voorkomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de slimme robotbal Fizzy, die kinderen uitdaagt om te spelen? Of Mr.V: een ‘kauwgomballenautomaat’ die gezinnen met zieke kinderen verrast met activiteiten om samen te doen?

“Ik ben ontzettend trots op wat wij hebben neergezet.”, aldus Marco Roozendaal, projectleider Meedoen=Groeien! van TU Delft. “Dit was zowel een afronding van een mooi project en een aanzet tot weer iets nieuws.”

Het eindsymposium stond namelijk in het teken van ‘Doorgroeien=Meedoen!’, waarbij iedereen samen op zoek ging naar een nieuwe agenda voor innovatie in zorg. Hoewel artsen en designers ogenschijnlijk uit twee verschillende werelden komen, brachten de verschillende projecten en verhalen van Meedoen=Groeien! deze werelden dichter bij elkaar. Iedereen was erover eens dat meer samenwerking, creativiteit en lef nodig is. De bereidheid om over de eigen grenzen heen te kijken werkte inspirerend.

“We hebben vandaag alweer veel nieuwe ideeën opgedaan,” vertelt Hanneke de Ridder (directeur ontwikkelingsgerichte zorg bij PMC). “Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er meer aandacht komt voor contact tussen kinderen en het thuisfront tijdens een ziekenhuisopname? Na zoveel inspiratie hopen we in de toekomt veel meer van dit soort ontwikkelingen te zien.”

Daniëlle Schutgens (directeur HandicapNL) is het hiermee eens: “De interactieve workshops zorgden voor een verassende en leerzame dag. Er is een mooie brug gebouwd tussen technologie en zorg. Erg inspirerend voor de toekomst”

Een sprekend voorbeeld hiervan is de door ontwikkeling van robotbal Fizzy. Twee studenten die hebben meegewerkt aan het prototype zijn zo enthousiast, dat ze een startup zijn begonnen om het product daadwerkelijk op de markt te brengen. Geïnteresseerd in hun verhaal? Meer informatie vind je hier: www.bit.ly/helpmeemetfizzy